1. Gerlach Zestaw 5 Noży W Bloku 981 M Loft
Komplet Loft to nowoczesny zestaw noży Gerlach, który składa się z 5 elementów. Są to: nóż do jarzyn, 2 noże kuchenne, nóż Santoku oraz nóż do chleba. Ostrza wykonsne zostały ze stali nierdzewnej z dodatkiem chromu, wanadu i molibdenu, dzięki czemu odporne są na uszkodzenia i korozję. Rękojeść została wykonana z tworzywa sztucznego oraz posiada specjalne oznaczenia, które wskazują na przeznaczenie noża.
Zalety:
Wady:
2. Fiskars Zestaw 7 Noży W Bloku
Zalety:
Wady:
3. Gerlach Zestaw Noży W Bloku Granitex
Zalety:
Wady:
4. Victorinox 5.1163.5
Zalety:
Wady:
5. ONYKS GERPOL
Zalety:
Wady:
Jaki zestaw noży kuchennych kupić?
Warto sprawdzić przede wszystkim twardość ostrzy, gdyż na tej podstawie można stwierdzić żywotność noży. Solidne modele mają ostrza o twardości większej niż 50 HRC. Nóż nie powinien się wyginać i być bardzo elastyczny. Powinien być również oczywiście ostry. Cięcie w końcu nie powinno być trudne, a przyjemne i bezproblemowe. Warto zdecydować się na noże, które dobrze leżą w dłoni i posiadają dobrze wyważony uchwyt.
Spore znaczenie ma także materiał wykonania noży. Obecnie stawia się głównie na stal nierdzewną, która jest materiałem wytrzymałym i odpornym na uszkodzenia. Bardziej problematyczna jest stal węglowa, która może korodować. Coraz większa popularnością cieszą się ponadto noże ceramiczne. Nie wchodzą one w reakcję żywnością i nie wymagają specjalnej pielęgnacji.
Noże kuchenne – różne rodzaje
Już wiesz, że dobry nóż kuchenny powinien być ostry i trwały, a dodatkowo powinien mieć dobry uchwyt i dobrze leżeć w dłoni. Przed zakupem warto sprawdzić rodzaje noży, jaki będzie dobry do szatkowania cebuli, a jaki sprawdzi się przy krojeniu steków.
- Nóż szefa kuchni, czyli nóż uniwersalny, lekko zakrzywiony, dzięki czemu łatwiejsze jest krojenie różnego rodzaju składników.
- Nóż do obierania – niewielki nożyk, niezastąpiony do usuwania skórki z owoców i warzyw.
- Nóż przeznaczony do mięsa. W tym punkcie mamy do czynienia z kilkoma różnymi nożami, w zależności od tego, czy mięso jest surowe czy gotowane. W pierwszym przypadku nóż powinien być wąski ze spiczastym zakończeniem. A samo ostrze – gładkie, aby nie poszarpać mięsa. Jeśli dodatkowo ma to być nóż do filetowania, to ostrze musi mieć maksymalnie 15 cm długości. Do surowego mięsa z kośćmi idealny będzie oczywiście tasak. A jeśli mięso jest gotowane lub pieczone, to najlepszy będzie nóż z długim, zaokrąglonym ostrzem. I koniecznie z ząbkami, jeśli chcemy nim kroić steki.
- Nóż Santoku – jest to uniwersalny nóż o specyficznym kształcie, z prostym ostrzem i łagodnym zaokrągleniem. Dzięki ostremu ostrzu świetnie nadaje się do szatkowania owoców i warzyw, nawet tych wyjątkowo twardych. Nasz ranking prezentuje 2 zestawy wyposażone w ten rodzaj noża. Są to Fiskars Edge Zestaw 5 noży oraz Gerlach zestaw noży (5 Noży W Bloku 981 M Loft).
- Nóż do dekoracji – nieduży, z ostrym czubkiem. Dzięki niemu można przyozdobić warzywa i owoce w wymyślne wzory.
- Nóż do pieczywa – długi nóż z ząbkami, dzięki którym nie szarpie pieczywa. Posiada go niemal każdy zestaw noży kuchennych zaprezentowany przez nasz ranking.